Soms heb je voor je zelf tijd en inspiratie nodig.
Vier weken geleden gingen wij naar het hoge noorden, naar het land van de Sami met hun rendieren.
Drie weken schonere lucht, eindeloos ruisende bossen, kabbelende rivieren en blauwe meren! Af en toe wat stekende muggen. We hadden er zin in!
En nu heb ik heimwee. Heimwee naar een plek waar je bij je huisje een vuurtje kunt stoken. Waar hobbyvissers hun vis met je delen. Waar je bessen en dauwbramen kunt plukken. Waar je oog in oog staat met een eland. Waar je af moet remmen voor een groep rendieren. Terug naar de natuur!!! We missen dat vrije gevoel hier om in de natuur te zijn. En in onze vakantie halen we het in.
Hoe houden we dat natuurgevoel nog even vast? En vooral hoe geven we onze kinderen dat natuurlijke gevoel mee?

Lekker spelen in het bos!

In Finland hoorden wij de horrorverhalen over de eikenprocessierups. Hoeveel overlast zo’n beestje geeft… Niet meer naar het bos dus? Dan maar binnenspelen bij de airco? Dat lijkt me niet fijn voor de kinderen. Terug in Nederland ben ik ook belaagd door het harige rupsje. Jeuk, krabben, rode vlekken. Maar toch liever dat… dan niet meer buiten komen… Straks komen er weer wespen. En in Finland waren er heel veel muggen. En zo is er altijd wel iets te verzinnen om binnen te blijven.
Daar worden we niet gelukkig van!
Dus toch maar lekker spelen in het bos! Sowieso beter om je daar op te kleden. Dus dunne lange broek, shirt met lange mouwen, dichte schoenen met sokken. Het bos is geen zwembad waar je half bloot naar toe gaat!

Oervolkeren

De Sami beroepen zich graag op hun oeroude skills van jagen, vissen, af en toe nog rondtrekken achter de rendieren aan. En al is er een boel veranderd, de Sami willen ook een I-phone en hebben hun hondensledes ingeruild voor sneeuwscooters. Toch zijn ze er nog steeds trots op. En ze laten bezoekers er van meegenieten. In elke supermarkt waar je komt, loop je eerst langs de visafdeling. In augustus struikel je er over de weckpotten om de bessen in te maken. Touw, messen, buitensportartikelen, het is allemaal alledaags en voor iedereen.
En natuurlijk hebben wij ook een lange geschiedenis! In ieder van ons kun je nog DNA vinden van de hunebedbouwer of van andere volkeren die lang geleden van de natuur leefden. Ik denk dat wij diep in ons hart heimwee hebben naar de natuur en wat die ons brengt!
Vandaar onze niet te stillen honger naar een huisje aan een meer. Kamperen op de Veluwe of bij het Waddenstrand. ’s Avonds een kampvuurtje maken. Bramen plukken en er jam van maken! Hengeltje uitgooien en je eigen vis vangen…

Samenwerken met de natuur

In het Samimuseum in Inari Finland kwam ik buiten een mooi voorbeeld tegen van het ‘duurzaam samenwerken’ met wat de natuur.
Aan de rand van meren plaatsen de Sami vaak een nestkast op een paal. Daar broeden eenden in (ik dacht de brilduiker).

In heb broedseizoen leggen de eenden een aantal eieren. Elke dag halen ze er eentje weg. En elke dag legt de eend er een eitje bij. Dat houden ze zo’n 30 dagen vol. Daarna is het uit met de pret.
De mensen zorgen voor broedgelegenheid en nemen in ruil steeds een ei weg. De eend legt er eieren bij en broedt ze verder uit. Iedereen blij. De eend en de man of vrouw die de eieren eet!
Een ervaring zoals in Finland, maakt je bewust hoe afhankelijk we zijn van de natuur. Hoe we bij die natuur horen! Hoe kunnen we dat benutten? Wat zijn de grenzen daaraan? Hier benutten we ook de natuur bijvoorbeeld in voedselbossen, permacultuurtuinen, pluktuinen voor fruit en dergelijke.

Natuur is een Feest

Ons bedrijf heet niet voor niets natuur is een feest!  We mogen onze ruimte in de natuur innemen. Er op een duurzame manier mee omgaan en deze benutten! Voor wat, hoort wat! En dat onze kinderen al jong aanleren.
Onze meest populaire feestjes zijn de survivalfeestjes. Daarbij doen we oervolkeren na. We gaan sluipen, jagen, takken slijpen, een zijn met de natuur, eetbare planten herkennen en -als dat kan- een vuurtje maken en eten bereiden. Deze feestjes zijn ook ontzettend leuk voor teamuitjes en familiefeesten, dus voor volwassenen.
Bart de Koning