1 euro per schatkaart

2 euro 50 per schatkist

minimaal 10 afnemen

Incl. btw

extra informatie
Bel me terug

Bomenschatkist/bomenschatkaart

Een boom is vaak iets bijzonders voor kinderen. Veel kinderen kunnen wel een boom opnoemen waar ze extra veel om geven. De pruimenboom bij oma. De klimboom in het bos. De boom waar ze in het najaar kastanjes onder rapen. De dode boom met het spechten-nest. Babyboompjes die bijna als vanzelf in de tuin gaan groeien. Een boom die ze zelf laten opgroeien uit een eikeltje. En ‘bomen geven zuurstof’. Dat is iets wat kinderen meteen roepen als het gaat over waarom bomen belangrijk zijn!

In maart is elk jaar de landelijke boomfeestdag. Maar omdat november een betere periode is om bomen te planten, vieren veel gemeenten deze dag in de herfst. De boomfeestdag is natuurlijk HET moment om in het onderwijs stil te staan bij het belang van bomen.

Daarom hebben we het product ‘de bomenschatkist/bomenschatkaart’ ontwikkeld als Natuur is een Feest. De kinderen krijgen allemaal een bomenschatkist (een doosje op a5 formaat, waarop ze kunnen tekenen en waarin ze van alles kunnen verzamelen over bomen. En daarnaast krijgen ze de bomenschatkaart. Een rijk geïllustreerde dubbelzijdige poster op a3 formaat, waarop het verhaal van de boom wordt verteld in drie ‘paden’. De paden stellen de volgende kringlopen voor:

Het Bloem en Zoem pad laat zien hoe de bloemen van de boom worden bestoven door insecten, en dan veranderen in zaden, zoals kastanjes, peren of dennenappels. Hoe kraaien en eekhoorns deze zaden eten, verzamelen en soms weer uitpoepen. Hier groeien weer nieuwe bomen uit.

Op de achterkant staan twee paden. Op het Frisse Adem pad ontdekken kinderen dat bladeren CO2 inademen en zuurstof uitademen en dat wij dat andersom doen. Ze verzamelen verschillende boombladeren en leren dat bladeren de zon opvangen en dit omzetten in energie voor de wortels.

Op het Dood doet leven pad wordt onderzocht hoe pissebedden en wormen de afgevallen blaadjes opeten en er samen met paddenstoelen en schimmeldraden compost (in het bos heet het humus) van maken. En hoe de wortels daar weer voeding uithalen die met het water naar boven wordt gezogen.

Voor wie is de bomenschatkist/kaart bedoeld?

De bomenschatkist is inzetbaar voor een brede doelgroep. Kinderen van groep 3 kun je prima de verhalen van de boom vertellen. Ze vinden het leuk om op ontdekkingstocht te gaan en het doosje te versieren en te vullen. Kinderen vanaf groep 5 kun je prima uitleggen hoe de kringlopen werken. De bomenschatkaart is allesbehalve kinderachtig. De informatie is ook prima bruikbaar voor oudere doelgroepen, ook voor volwassenen. Je zou je goed kunnen voorstellen dat je er ook wat mee doet in zorginstellingen.

Hoe zet je de bomenschatkist/kaart in?

De bomenschatkist en bomenschatkaart horen bij elkaar. In het onderwijs kun je hem gebruiken om een leuke praktische les te geven over bomen. Je kunt hem goed inzetten in een projectweek over bomen of een herfstproject. Je kunt er een ‘opdrachtenpad’ van maken in de schoolomgeving. Als activiteit gebruiken als tijdens een boomplantdag er bomen worden aangeplant in de gemeente of op het schoolplein.

Cadeautje, relatiegeschenk of in het kerstpakket

Het doosje in combinatie met de bomenschatkaart zijn ook een prachtig educatief cadeautje als relatiegeschenk of in het kerstpakket.

Meedenken?

Vind je dit een leuk idee, maar weet je nog niet hoe je hem in kunt zetten? Neem dan even contact met ons op. We denken graag met je mee.

Details

Je kunt alleen de schatkaarten bestellen.

Die kosten 1 euro per stuk incl. btw

Schatkistjes met sticker kosten 2 euro 50 per stuk.

We kunnen de activiteit ook uitvoeren op jouw locatie.

Prijs excl. verzendkosten

Graag verzendadres vermelden bij de opmerkingen

Factuur verzenden we per e-mail

Activiteit aanvragen