Hoe houd je oudere kinderen geboeid in het bos? Dat hoor ik veel begeleiders verzuchten. Ze luisteren niet, ze willen niet mee, ze doen niet mee met de spelletjes. Ze roepen dat ze het saai vinden. Die jeugd van tegenwoordig, die is veel te snel afgeleid!

Volgens mij ligt het echt niet aan dat de kinderen niet willen. En daarom heb ik er, geïnspireerd door verschillende pedagogische denkers, er een soort didactiek op bedacht en uitgetest. En hij werkt behoorlijk goed! Er zijn overigens meer manieren, daar kom ik aan het eind van deze blog op terug.

De didactiek noem ik Avontuur uit een koffer.

Je verzint een avontuur met een duidelijke uitdaging. Bijvoorbeeld minecraft in het echt of voor jongere kinderen de toverdokter of onbewoond eiland. De uitdaging bij minecraft is speel minecraft in het echt, het haakje is spookmuziek, enge maskers. Over een half uur wordt het nacht. Dan komen de monsters. Je moet een onderkomen bouwen, iets om de monsters tegen te houden, een wapen om ze weg te jagen en je zelf te beschermen! In deze koffer zit alles – en meer – dan je nodig hebt. Je mag alles gebruiken.

De toverdokter is gevraagd om de zieke knuffeldieren te verzorgen. Maar kan dat niet alleen. Wat mankeren de dieren? Hoe kun je ze verzorgen of beter maken? Er is een toverketel. Jij hebt als tovenaar een tovermuts op. Je moet ze natuurlijk een beetje in de stemming brengen. Maar al snel daarna gaan ze zelf aan de slag. De ene maakt een heel ziekenhuis, de volgende maakt een spalk voor het konijn. de derde maakt een toverdrankje. Sommigen leggen het dier in een zelfgemaakt bedje. De kinderen bedenken alles zelf en ze mogen net als bij minecraft alles uit de koffer gebruiken.

Hoe dan?

  • Bedenk een avontuur dat aansluit bij wat kinderen spannend vinden.
  • Zoek een plek waar ze lekker los kunnen gaan en waar veel natuurlijk materiaal voor handen is.
  • Zorg voor een duidelijke uitdaging waar veel ruimte in zit voor eigen creativiteit.
  • Bedenk wat voor materiaal en gereedschap de kinderen nodig zouden kunnen hebben. En doe daar nog extra dingen bij. Denk aan scharen, doeken, touw, elastieken, wasknijpers, zagen, ducttape, knuffels, hamers, spijkers, boetseerklei, stoepkrijt etcetera. Doe dat in een handige rolkoffer.
  • Zoek een ‘haakje’, bijvoorbeeld een kort spelletje, een tovermuts, een eng masker, muziek. Maak het spannend en vertel kort de uitdaging waar de kinderen mee aan de slag gaan.
  • Geef ze alle vrijheid, help ze pas als ze er om vragen.
  • Als er een spelelement in komt, bijvoorbeeld bij Minecraft, zorg dan dat er een moment komt waarop de monsters gaan aanvallen.
  • Roep de kinderen daarna bij elkaar. Wat hebben ze gemaakt? Heeft het gewerkt? Hoe zou het nog beter kunnen? Heeft er iemand nog tips? Wie kan er helpen? Ook zonder spelelement (zoals bij de toverdokter) vindt dit evaluatiemoment plaats.
  • Laat ze net zolang spelen tot ze er echt genoeg van hebben. In de tuin van de school of BSO kunnen ze er dagen mee bezig zijn.
  • Sluit het avontuur in stijl af, door bijvoorbeeld een gezamenlijk spel of lied.

Tips zonder koffer

Geef een korte heldere opdracht en zet ze aan de slag: Ga op soortenjacht: verzamel zoveel mogelijk soorten planten en dieren.

Laat ze iets moois maken voor anderen: Maak met natuurlijk materiaal een schatkaart en verstop daar een munt in die de anderen mogen zoeken.

Laat ze fantaseren: In de schatkist zitten allerlei mooie dingen. Bedenk hoe de zeerover daar aan is gekomen en vertel dat aan de anderen.

Breng competitie in het spel: Wie maakt de hoogste losstaande hut in 10 minuten tijd.

Trainingen

Iedereen die activiteiten organiseert voor kinderen in het bos, wil graag dat ze daar van genieten.

Wij bieden dit voorjaar twee keer een tweedaagse training aan om samen te werken aan activiteiten waarin kinderen meer uitdaging zien.

Nuttig voor pedagogisch medewerkers, jeugdgidsen, scouting, gastouders, leerkrachten en ieder ander die enthousiast hiervoor is.

We hebben een training op 8 februari en 7 maart in Leiden.

En 21 maart en 18 april in Hellendoorn.

Je kunt je na de training eventueel ook aansluiten als feestjesgever bij ons platform van aanbieders.

Meer informatie: www.natuuriseenfeest.nl/contact, of meteen boeken in de links.