Kinderen smachten naar Kennis der Natuur

Dit mannetje weet dat dit dier een Triceratops heet. Heel veel peuters en kleuters weten dat! Later als ze oceaanplaatjes verzamelen, weten ze alles over de witte haai en de reuzenkraak (zoek maar op!).

Toch gaat het in het onderwijs teveel over milieuproblemen. En bij de (buiten)bso heel veel over buitenspelen. Beleving staat boven kennis.

Zo laten we kansen liggen. Want er is zoveel te leren in de natuur vlakbij! Over beestjes, over vogels maar ook over hoe alles in de natuur samenwerkt!

Kennis is een feest

Maar dan moet je het wel een beetje leuk brengen. Dat kunnen wij als Natuur is een Feest als geen ander!

Bij een Oervolkfeestje Leren we kinderen dat berkenbast goed brandt. Dat je van vliertakken rechte speren maakt.
Bij de bomenschat Op de schatkaart volg je kringlopen. De kringloop van het leven, die van de lucht en die als een boom dood gaat
Bij het boswachtersfeest Doen we een specht na, en kijken wat die zoekt in een dode boom. Ontdekken we dat een duizendpoot geen duizend poten heeft, maar tussen de 30 en 64 ongeveer.
Bij het schemerfeest Ontdek je welke planeten je ziet aan de avondlucht. Hoe de grote beer eruit ziet en hoe je Orion herkent.

Tegen natuur analfabetisme

In de Trouw stond pas een artikel over natuuranalfabetisme. Dat ligt niet aan het enthousiasme van onze peuters en kleuters. Maar wel aan wat we er vervolgens mee doen. Onze feestjesgever Ineke Bams besteedt hier elke dag aandacht aan op haar facebookpagina. Wij zorgen als Natuur is een Feest dat jouw kinderen niet als natuur-nitwits door het leven gaan. Onze feestjes en activiteiten kun je elders op deze site boeken. Tot in de natuur!

Bekijk al onze feestjes