€ 115,00

per pakket incl. BTW
gratis verzending

Foto: Mirjam van Klink

In actie

Opdrachtkaarten

Schatkaart

Kijkplaten

Bomenschat

Die boom in de straat, staat daar maar gewoon boom te zijn. Er gaan dagen voorbij dat je er niet over nadenkt. Tot er mannen met oranje jasjes komen en zich voorbereiden om de boom om te zagen. Wat! En hoe moet het dan met de ekster die haar nest in de boom heeft? En met de koelte die de boom geeft op warme dagen. En met het vogelhuisje dat je vorig jaar in de boom hebt gehangen! Die boom is goud waard! Die mag niet om!

Met De Bomenschat laat je kinderen ontdekken dat zo’n boom een schat is voor jou en voor de natuur. Je krijgt een schatkaart en een schatkist. Met de schatkaart, opdrachtkaarten, kijkplaten ga je schatten zoeken. Je doet onderzoek, je tekent na, je verzamelt van alles over jouw boom/bomen!

Met de Bomenschat ontvang je een map met daarin:

De bomenschatkaart

Je vindt vijf bomenschatkaarten in de map. De bomenschatkaart krijg je ook op een usb-stick, zodat je ze zelf bij kunt printen (dubbelzijdig a3 formaat full colour). Op de bomenschatkaart zie je op de voorkant het bloem en zoem – pad. Dit gaat over de kringloop van het leven. Hoe een boom bloeit, hoe bijen de bloemen bevruchten, hoe er zaden aan komen, hoe de zaden verspreid worden en er een nieuwe boom groeit. Op de achterkant zijn er twee paden: Het frisse adem-pad, over hoe een boom zuurstof uitademt en CO2 inademt. Hoe de boom daar in de bladeren suikers van maakt. Dat elke boom andere bladeren heeft en hoe hout de boom stevigheid geeft. Tenslotte het dood doet leven-pad over hoe de natuur alle afgevallen bladeren en hout recyclet en hoe diertjes en schimmels hierbij helpen.

De schatkistjes

In de map vind je vijf vouwdoosjes van een schatkistje. Voor overige schatkisten zorg je als begeleider zelf.  Of je vraagt kinderen een doosje mee te nemen.

In de schatkist verzamelen kinderen van alles , zoals bladeren, eikeltjes, dennenappels, knoppen, katjes, gallen en takken.

Op de schatkist tekenen kinderen bladeren, beestjes die ze op de boom tegenkomen, bloemen, katjes. Zo wordt de schatkist echt een persoonlijke herinnering van hun boom of bomen.

De voordeligste schatkistjes zijn kartonnen hamburgerdoosjes die je online kunt kopen voor je groep.

De opdrachtkaarten

Met de veertien gelamineerde opdrachtkaarten kun je je activiteit uitzetten. Er zijn opdrachtkaarten voor het najaar, maar ook voor het vroege voorjaar. Je kunt op deze manier de activiteit op verschillende momenten gebruiken.

De opdrachtkaarten passen steeds bij een bepaald pad, zoals bijvoorbeeld het bloem en zoem-pad.

Kijkplaten en zoekkaarten

Bij de opdrachtkaarten horen vaak kijkplaten, bijvoorbeeld hoe appelbloesem in een appel verandert; hoe je windbloeiers en bloesembloeiers kunt herkennen en over hoe een boom haar wortels gebruikt om water op te zuigen. Deze kijkplaten zijn gelamineerd bijgeleverd. Ook horen er zoekkaarten bij over hoe je bomen en struiken kunt herkennen aan hun bladeren, over rupsen, bijen en hommels, bodemdiertjes, paddenstoelen en boomvruchten.

Handleiding

Je kunt de bomenschat heel goed inzetten als les. Bijvoorbeeld bij een project over bomen of de boomfeestdag. De les is dan het meest geschikt voor groep 4 t/m. 6 van het basisonderwijs. In de map zit een uitgebreide handleiding.

In een recreatieve setting (bijvoorbeeld in de opvang, of als familieactiviteit) is de bomenschat ook prima inzetbaar voor andere leeftijdsgroepen.

Wat ontvang je bij de bomenschat?

Een verzamelmap
5 x bomenschatkaart (a3 dubbelzijdig full colour)
14 gelamineerde opdrachtkaarten
5 informatieve kijkplaten (groene snoepers, van bloem tot appel, zonvangers en ademhalen, wortels van de boom, bloesems en windbloeiers)
7 gelamineerde zoekkaarten (bladeren, knoppen, rupsen, diertjes op bloemen, bodemdiertjes, paddenstoelen, vruchten en zaden)
Handleiding
usb stick met bomenschatkaart, opdrachtkaarten, kijkplaten en de handleiding (alles in pdf formaat)
5 vouwdoosjes schatkisten

materialen los bestellen of in pdf

Prijs

Per 10 schatkaarten in print + handleiding (incl. verzending) 30 euro
Elke 10 extra schatkaarten in zelfde bestelling 15 euro
Schatkaart + handleiding, opdrachtkaarten + kijkplaten in pdf 35 euro