Deze pagina heb ik gemaakt voor lessen over natuur en ‘verre reizen’. Hij is voor mijn eigen gebruik. Maar doe er je voordeel mee als je hem ook bekijkt.
Hoe zit een mierenvolk in elkaar
Binnenopdracht
Er zijn heel veel soorten mieren. De mieren zijn geen lieverdjes en voeren oorlog. Bekijk op je chromebook filmpjes over mierenoorlogen. Bijvoorbeeld deze. Je kunt naar andere filmpjes klikken via youtube. Maak een mindmap over het leven van een mierenvolk.
Buiten-Opdracht:
Zoek op het 3/4 plein mieren. Soms zie je mieren tussen de tegels vandaan komen. Hoeveel mieren zie je? Zien ze er allemaal hetzelfde uit?
Als je een boomstam omdraait vind je soms een mierennest. Daar kom je ook andere diertjes tegen zoals pissebedden en slakken.
Niet alleen mensen gaan op reis. Ook veel dieren doen dat, zoals vogels. Er zijn zomergasten en wintergasten.
De opdracht is: schrijf of teken een verhaal of stripverhaal over de reis van een kraanvogel.

Deze vrouw heet Sybilla de Merian. Ze was van geboorte Duits, geboren in 1647. Ze was zeer geïnteresseerd in dieren en kon heel mooi tekenen en schilderen. Ze maakte reizen naar Suriname om de insecten daar te bestuderen. Ze maakte een prachtig boek over metamorfose!
Hier zie je een filmpje over haar.
Over de metamorfose van een rups via een cocon in een vlinder zie je hier:
Een andere belangrijke ontdekkingsreiziger is: Charles Darwin
Hij is geboren in 1809 in Engeland. Hij kreeg een opleiding tot dominee (theologie) maar vond planten en dieren veel interessanter. Op zijn 21e kon hij mee op een wereldreis met het schip ‘The Beagle’. Hij deed op verschillende plekken onderzoek. Hij kwam er achter hoe dieren zich zelf aanpasten aan hun omgeving en in de loop van de tijd konden veranderen. Zo ontdekte hij dat de vink (een vogeltje) een andere snavel krijgt om eigen voedsel te kunnen eten. Hieronder zie je welke snavels vinken hebben.
In dit filmpje zie je meer over de evolutietheorie door natuurlijke selectie.
Meer over snavels als gereedschap, vind je hier:
https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/blog/lezen/goed-gereedschap
De lepelaar heeft een snavel als een lepel. Hij gebruikt hem als een zeef om garnalen en kleine visjes uit het water te zeven.
Opdracht
Teken en/of beschrijf de aanpassingen van een van deze dieren. AANPASSING
David Attenborough
Een andere natuurontdekker is David Attenborough.
Hij kan prachtig vertellen over biologie en heeft daar een geweldige stem voor. Je zag hem in het filmpje over Darwin. David Attenborough is op 8 mei 2025 (paar dagen geleden als ik dit maak) 99 jaar oud geworden!
Hij heeft heel veel reizen gemaakt en prachtige natuurfilms, o.a. over de oceaan. Hier is een filmpje over zijn leven. Je vindt heel veel films op youtube.
En dan nog iemand die ieder kind goed kent: Freek Vonk.
Freek Vonk laat zien dat ontdekkingsreizen in de jungle niet zonder gevaar zijn. Zo is hij gebeten door slangen, door haaien en zijn er eitjes in zijn been gelegd door een vleesetende horzel. Kijk hier naar zijn avontuur.
En jij… ben jij de volgende natuur-ontdekkingsreiziger. Natuurontdekkingen kun je ook heel dichtbij doen. Zelfs rond het schoolplein of in de tuin.